30 Mayıs 2015 Cumartesi

ANNEMİN MUTFAĞI


EDİRNE KÖFTESİ



MALZEMELERİ(6 KİŞİLİK):
500 GRAM KUZU KIYMASI
1 BEYAZ SOĞAN
3 DİLİM BAYAT EKMEK İÇİ
TUZ,KARABİBER
2 ADET YUMURTA
10 GRAM ZEYTİNYAĞI


PİYAZ İÇİN:
200 gram haşlanmış kuru fasulye, 1 tatlı kaşığı sumak, 2 kırmızı soğan, 5 ya da 6 dal maydanoz, 1 çorba kaşığı zeytin yağı.

YAPILIŞI:
Öncelikle piyaz yapımı için akşamdan suda beklettiğiniz kuru fasulyelerinizi haşladıktan sonra (ya da günümüzde hemen hemen bütün marketlerde konserve halinde mevcut olan kuru fasulyeyi de tercih edebilirsiniz.) üzerine bir tatlı kaşığı sumağımızı ilave ederiz.Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra kırmızı soğanlarımızı ve maydanozlarımızı ince ince kıyarız. Son olarak zeytinyağı ve göz kararı tuzumuzu ilave ettikten sonra bütün malzemeyi bir güzel harmanlarız ve böylece piyazımız hazır hale gelir.

KÖFTE İÇİN:
1 adet beyaz soğanı rendeleriz. Ardından bayat ekmekleri ufaladıktan sonra tuz ve karabiber ekledikten sonra derin bir kapta yoğururuz malzemeler iyice yoğurulduktan sonra yumurta ekleyip tekrar yoğururuz. Köftemiz için hazırladığımız bu karışımdan cevizden biraz daha büyükçe parçalar halinde koparır ve elimizde hafifçe yassılaştırırız ve köftenin her iki tarafına bir fırça yardımıyla zeytinyağı süreriz. Ve son olarak köftleri ızgaraya dizeriz ve önceden bir tabağa hazırladığımız piyaza pişen köftelerimizi ilave ettikten sonra yemeğimiz servise hazır hale gelir. Afiyetler olsun efendim.

BADEM EZMESİ


EDİRNE'MİZİN MEŞHUR BADEM EZMESİ

MALZEMESİ(6 KİŞİLİK):
1 BARDAK TOZ ŞEKER
1.5 BARDAK SU
500 GRAM BADEM

YAPILIŞI:
Bir tencere içine 1.5 bardak su 1 bardak toz şeker ilave ederiz ve hafifçe karıştırırız.Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatır ve şerbetimizin soğumasını bekleriz. Şerbetimizin soğumasını beklerken bir yandan da bademlerimizi bir öğütücü yardımıyla un kıvamına gelinceye kadar öğütürüz. Bir kabın içine öğüttümüz bademi koyar ve ardından soğumuş olan şerbetimizi hafif hafif un kıvamındaki bademe ilave eder ve karıştırırız. Hamur kıvamına gelinceye kadar karıştırdığımız bademi küçük parçalar halinde koparırız ve el yordamıyla istediğimiz şekli verip bir tepsi ve ya kabın içine dizerek dolaba koyar soğumasını bekleriz. Badem ezmemiz servise hazır hale gelir.Misafirlerinize keyifle ikram edebilirsiniz.Afiyetler olsun.




MEŞHUR TAVA CİĞERİMİZ


MALZEMELER:
YARIM KİLO DANA CİĞERİ
UN VE YA MISIR UNU
TUZ 


YAPILIŞI:Dana  ciğeri buzlukta hafif katılaşana kadar bekletilir.(kolay kesilebilmesi için) Katılaşan ciğer zarı alınır kanı iyice süzülene kadar iyice yıkanır, ince ince kesilir (döner gibi) ve kaynar suda 5 dk bekletilir.süzülmesi için süzgece alınır, un, tuz karıştırılır ve ciğerler bu karışıma bulanır, fazla unları silkelenir ve çok kızgın yağda kızartılır. Çıtır çıtır, sıcak olarak yanında kurutulmuş, yağda kızartılan biber,ince ince söğüş diye bildiğimiz domates ve soğandan oluşan salata ile servis edilir.Ayran ve ya cacık yanında içecek olarak tavsiye edilir.Afiyet olsun… 

NOT: Bu tarifteki ciğer sıcak olarak yenmeli,bekletildiği takdirde çıtırlığı kayboluyor ve sertleşiyor. Ev hanımları bu yemeği elbette evlerindeki imkanlarla yapabilir ; fakat mevcut pişirme imkanları sağlasa bile ciğerin kokusu tüm çevreyi kaplayacağından etrafa rahatsızlık verebilir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder