30 Mayıs 2015 Cumartesi

TESCİLLİ BİR LEZZET "SATIR ET"


Tekirdağ kendi ismiyle anılan köftesini dile düşürürken, hemen kapı komşusu olan Edirne'ye bağlı Keşan ilçesinde satır et Tekirdağ köftesinin adını bile andırmaz.Öte yandan; bu yörede satır et bir köfte gibi algılanmaz. Bu sebeple "satır köfte" diye sunulmasından ısrarla kaçınırlar. Bu sahipleniş Satır Et'in diğerlerinden ayrışmasını ve farkındalığının artmasını sağlayan etkenlerin en başında gelir.Satır et 90’lı yıllarda Keşan da yaratılmıştır. Satır eti diğer etlerden ayıran en büyük özellik lezzetidir.



 Kullanılan et, Güney Trakya Bölgesi’nin doğal ortamlarında yetişen yonca, kekik, buğday, arpa ve mısır gibi doğal ürünlerle beslenen ve ağırlığı 40 kg civarında olan kıvırcık cinsi süt kuzularından sağlanır.Satır et yapılmak için kesilen kuzunun eti, buzdolabında artı 4 derecede iki gün bekletilir.Daha sonra özel bir satır ile tahta kütük üzerinde mercimek büyüklüğünde oluncaya kadar kıyılır. Hazırlanan 1 kg ete sadece 5 gram tuz atılır. Başka bir katkı maddesi karıştırılmaz. Çift taraflı tel ızgaraya pişmemiş hali ile 180 gram olarak konulan satır et, meşe kömüründe pişirilerek servis edilir. Servis yapılırken yanına İpsala’nın meşhur pirincinden yapılan pilav garnitür olarak sunulur.Yanında ise mevsimine göre de koyun yoğurdu ile zeytinyağlı çoban salata tavsiye edilir. Satır et sonrasında da yine Keşan’ın meşhur dondurmalı peynir helvası yemek sonu tatlısı olarak unutulmaz bir lezzet sunar. Keşan da satır et, Keşan Sanayi ve Ticaret Odası´nın girişimleriyle bir marka olmuş ve ‘’Keşan Satır Et’’ adıyla da Türk Patent Enstitüsünden onay almıştır.

NEREDE YERİM?
Özellikle Keşan-İstanbul yolu üzerinde bulunan Yenimuhacir Köyü'nde Öz-en Satır Et lokantası gerek eşsiz lezzet ve sunumu gerekse aile sıcaklığında ve samimiyetinde hizmet sunan mekancılık anlayışıyla yolunuz düşerse kesinlikle uğramanız gereken bir yer... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder